Stroke-s betegeket támogat a DOMINO

2015. szeptember 10.
 

Egy apró lépés is sokat jelenthet...



DOMINO Közhasznú Alapítvány a stroke-s betegek gyógyításáért



Magyarországon a stroke évente egy kisvárosnyi ember életében jelent hosszú távú, - gyakran súlyos életminőség-romlással járó - változást. Az agyi érkatasztrófát szenvedett egyének közül több olyan személy éli túl a történést, akinek az önálló cselekvőképessége megmarad, pusztán a beszédképessége sérül olyan mértékben, hogy az megnehezíti, akár el is lehetetleníti az embertársaival való nyelvi kommunikációt. Azoknál, akik „csak” afáziások, az egyéb gondolkodási folyamatok javarészt épek, szeretnének ők is megfelelő életminőséget, csak ehhez nem tudnak hozzájutni, ha kapcsolatteremtő képességeik nem segítik őket.

A nemzetközi szakirodalomban is csak 2001 óta létezik az az eljárás, mely 2011-ben lett szélesebb körben is ismert az afáziaterápiában a külföldi, - elsősorban angol és német -nyelvterületeken. Pulvermüller és munkatársai (2001) olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel pár hét alatt nagyon erőteljes javulás érhető el az afáziaterápiában. Ez az eljárás akut és krónikus nyelvi zavarral élőknél is jól alkalmazható. Ezen tényezők figyelembe vételével készült el 2012 nyarán a magyar nyelv sajátosságait figyelembe vevő adaptáció. A módszernek a neuroplaszticitásra vonatkozó alapjait megtartva, a kényszerindukciós eljárás metódusát is alkalmazva készült el az a kártyacsomag mellyel a magyar nyelvű betegek fejlesztése történt, történik.

 A „Beszélek, hogy beszéljek. Csak mondani kell!” elnevezésű eljárással mind krónikus (hosszú évek óta nehezen beszélő), mind friss sérültekről vannak már tapasztalatok, közülük többen (főként a fiatalabb korosztályból) szívesen vállalnának már aktív életet a komplex rehabilitáció után.

Mára már a fejlesztő programban résztvevők számára kidolgozott kártyacsomag is fejlesztésre, továbbgondolásra vált érdemessé annak érdekében, hogy az érintett betegek javulását még inkább szolgálja.

A Szegedi Tudományegyetem Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoportjával együttműködve alapítványunknak lehetősége nyílt a többszázezer forint értékű 500 párból álló kártyacsomag elkészíttetésére Szántó Cecília grafikus és Brzozka Marek segítségével,, mely karácsony környékén már használhatóvá válik a storke-kutatás és gyógyítás szolgálatában.

A stroke-betegek fejlesztő programjára alapítványunk pályázatot nyert, támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma, közreműködő szervezet az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

 

® Litofilm Kft